004 // Verbouwing en uitbreiding van het schoolcentrum van Norderstedt // Norderstedt // DE

locatie: Norderstedt // DE
samenwerking prijsvraag:
landschap: Treibhaus Hamburg Landschaftsarchitektur // DE
conctructeur: Schnetzer Puskas Ingenieure // CH
brandveiligheidsadviseur: Mueller BBM // DE
duurzamheid: agradblue // DE
samenwerking uitvoering:
opdrachtnemer ARGE rdmr|medium|treibhaus
projectleiding en commercieel beheer: rdmr architects met
medium archiekten, Hamburg // DE
Treibhaus Hamburg Landschaftsarchitektur // DE
met NOAHH architecten, Amsterdam // NL
en baubüro.eins, Hamburg // DE
opdrachtgever: Stadt Norderstedt // DE
opdracht: 1.Preis im offenen Realisierungswettbewerb
projectomvang: 4400 m2 uitbreiding + 11500 m2 renovatie van het bestaande gebouw tbd.
status: beauftragt LPH 1-8, stufenweise 1-5, 6-8
geplande oplevering: 2024/25

projectteam: Thomas Rodemeier, Evelien Rodemeier, Maurits van Ardenne, Martijn Dalinghaus, Kim Evers

De leidende gedachte van het ontwerp is gebaseerd op het idee van een compact, efficiënt en toch ruim, lichtdoorstroomd gebouw met een verscheidenheid aan formele en informele werk-, leer- en ontmoetingsruimten. De stedelijke setting van het nieuwe gebouw is een logisch gevolg van de geplande herstructurering van het bestaande gebouw: De nieuwe hoofdingang, gepland in het midden van het gebouw, verlegt het zwaartepunt van de activiteiten naar het centrum. Door het gebouw los te koppelen van de bestaande structuur, wordt er nog steeds rekening gehouden met het bestaande idee van een vloeiende buitenruimte.

De hele verdieping is opgevat als een continu leerlandschap met een grote verscheidenheid aan ruimtes voor individueel en groepsleren, waardoor het volledige spectrum van verschillende leerscenario’s mogelijk wordt. De bibliotheek van de hogere school vormt een opvallende uitzondering als toevluchtsoord voor geconcentreerd leren.

Om tegemoet te komen aan de wens naar een duurzaam gebouw, zal het gebouw onder meer worden opgetrokken als een hout-hybride constructie en zal het in de winter worden voorzien van warmte en in de zomer worden gekoeld via een ondergronds gelegen ijsreservoir.