Selecteer een pagina

004 // Eerste prijs // Prijsvraag “Umbau und Erweiterung Schulzentrum Norderstedt” // Norderstedt // DE

locatie: Norderstedt // DE
team: Thomas Rodemeier, Evelien Rodemeier, Maurits van Ardenne 
samenwerking
:
landschapsarchitectuur: Treibhaus Berlin Landschaftsarchitectur // DE
constructeur: Schnetzer Puskas Ingenieure // CH
brandveiligheidsadviseur: Mueller BBM // DE
duurzamheid: agradblue // DE
opdrachtgever: Stadt Norderstedt // DE
opdracht: 1e prijs in prijsvraag
projectomvang: 3 850 m2 nieuw + renovatie bestaand ntb.
stand: Fase 1: Grundlagenermittlung
geplande oplevering: 2024/25

 

Concept

Het ontwerpconcept is enerzijds om een compact en efficiënt gebouw te creëren en anderzijds streeft het naar een ruim en met licht overgoten interieur met een verscheidenheid aan verschillende formele en informele werk-, leer- en ontmoetingsruimten.

In de stedelijke context volgt het gebouw de logische volgorde van de geplande reorganisatie van de bestaande school: de hoofdingang wordt naar het midden van het gebouw verplaatst en legt de nadruk op dit gebied als het nieuwe centrum van evenementen. Met de ingang van het nieuwe gebouw gepland net diagonaal naar de hoofdingang, creëren deze twee een nieuw plein met korte afstanden tussen de bestaande en nieuwe structuur. Door afstand te houden tussen beide gebouwen ontstaat het idee van een tussenliggende plaza.

Situatie

De campus zal verder worden ontwikkeld volgens zijn karakter als een heterogeen en groen landschap. De grenzen tussen de verschillende schoolgebieden blijven ongedefinieerd en vloeiend, bepaald door hun gebruik in plaats van afscherming. De gebouwen zullen worden ingebed in een heterogeen, topografisch gedefinieerd leer- en recreatielandschap.

Verticale functies

Volgens het concept van de reorganisatie van de bestaande school zullen de gemengd gebruikte klassen zich op de begane grond bevinden. Hier zullen alle ‘actieve’ toepassingen zoals kunst, techniek en media worden gesitueerd. Een transparant ontwerp op de begane grond zorgt voor een gevoel van creatieve activiteit.

Horizontale functies

Als een nieuwe interpretatie van het “Kasseler-model” met zijn centrale assen en gekoppelde binnenplaatsen, heeft het gebouw ook een centrale zone met atrium. In de foyer is de multifunctionele trap een centraal element dat sociale interactie tussen de verschillende verdiepingen stimuleert. Op de bovenste niveaus zijn informele toepassingen zoals open en gesloten individuele en collectieve leergebieden georganiseerd rond het atrium. Naast deze zone worden de verschillende klaslokalen geplaatst. Naast het gebruik als vluchtroutes bieden de balkons rondom het hele gebouw een toegevoegde kwaliteit voor de leraren en leerlingen.

Leerlandschap

De hele verdieping kan worden gelezen als een continu ‘leerlandschap’ met een verscheidenheid aan formele en informele zones die verschillende leerscenario’s mogelijk maken. De bibliotheek is ontworpen in een merkbaar contrast als een ruimte voor gericht studeren.