Selecteer een pagina

001 // 6+1 woningen aan de Dirk Loogenstraat // Amersfoort // NL

locatie: Dirk Loogenstraat // Amersfoort // NL
samenwerking: Willem van Winsen Architecten // Amersfoort // NL
opdrachtgever: Schipper Bosch // Amersfoort // NL
opdracht: directe opdracht
projectomvang: 880 m2
status: omgevingsvergunning
geplande oplevering: 2020

 

Het bouwplan betreft het realiseren van zes patiowoningen van 133 m2 en één kleinere studiowoning van 68 m2. Om dit mogelijk te maken wordt het bedrijfsgebouw Dirk Loogenstraat 14 afgebroken.

Situatie

Het bouwkavel ligt met de zuidoostzijde aan de straat en wordt verder begrensd door een bedrijfsgebouw, speeltuin Kruiskamp aan de noordwestzijde en de achtertuinen van de eengezinswoningen aan de Pullstraat.

De entreegevel van de zeven woningen ligt terug ten opzichte van de voorgevels van de bedrijfsgebouwen, zodat op eigen terrein de vereiste parkeerplaatsen gemaakt kunnen worden.
Op straatniveau is naast de entree van de woning de (fietsen)-berging gesitueerd. Hierachter ligt de patio en, aan de tuinzijde, de woonkeuken.

Plattengronden en materialisering

De woonkamer bevindt zich op de eerste verdieping aan de straat- en zonzijde en heeft een overstek richting de straat. Een groot raam zorgt voor veel daglicht en zon tot diep in de woning, maar ook voor een goede relatie met de openbare ruimte. Zonwering wordt standaard opgenomen. Aan de andere zijde van de patio bevindt zich een slaapkamer met badkamer.

De tweede verdieping met twee slaapkamers is kleiner en ligt terug ten opzichte van de eerste verdieping waardoor een groot dakterras op het zuiden ontstaat. De privacy- schermen tussen de woningen worden mee ontworpen en zijn onderdeel van de architectuur.

De laatste woning in de rij is de kleinere studiowoning. Deze heeft twee bouwlagen, een werkruimte op de begane grond en een woonruimte op de verdieping. Zo ontstaat er een geleidelijke overgang in hoogte naar het achterpad, de bergingen en de achtertuinen van de woningen aan de Pullstraat. De kopgevel zal deels als ‘groene gevel’ worden uitgevoerd.

Achter iedere patio woning is een privé-terras opgenomen. Het overblijvende gedeelte van het achtergebied zal als gemeenschappelijke tuin worden ingericht. De tuinmuren op de erfgrens aan de zijde van de speeltuin en de woningen aan de Pullstraat zullen worden uitgevoerd als begroeide wanden.

Toe te passen materialen voor de gevels zijn hout (bergingen), hout en staal (privacy-schermen), geprofileerd gekleurd prefab beton op de begane grond, in de patio en op de 2e verdieping en geborsteld stucwerk op de 1e verdieping. De kozijnen zijn van aluminium.